Kursus: Naturens håndværk
Lær at fremstille smukke produkter af naturmaterialer og brug en dag udenfor i det smukke klosterlandskab. Underviser og beklædningsdesigner Regine Thomsen tager dig gennem hele processen i de forskellige håndværk.
Tag en skærmpause og brug tiden på at lære et nyt kulturhistorisk håndværk.
Alle kurserne foregår udendørs, hvor vi båder høster og fremstiller smukke produkter
Billetter
Lær at fremstille smukke produkter i naturens materialer.
På kurserne får du både fortællingen om de kulturhistoriske håndværk, lærer konkrete metoder til indsamling af materialerne i naturen og kyndig én til én vejledning i håndværket. Vi har god tid til både læring, samtale og fordybelse i håndværket.
Regine Thomsen har som friluftsvejleder og bushcrafter mange års erfaring i at arbejde med håndværk af naturens materialer.
Du vil forhåbentlig komme hjem med en masse inspiration til at arbejde videre på egen hånd.
Praktisk info
- Tidspunkt: Klokken 10:00-16:00
- Mødested: Vi mødes på gårdspladsen ved Møllegården foran Møllecafeen
- Forplejning: Vi serverer the, kaffe og kage undervejs. Frokost er ikke inkluderet i kurset. Medbring madpakke eller køb i cafeen.
- Husk: Tøj efter vejret. Vi er ude hele dagen.
- Kurserne kræver ingen håndværksmæssige forkundskaber – kun en lyst til at lære nyt.
24. august: Løbbinding i naturfibre
At lave reb, snor og kurve af naturens fibre er et af de ældste kulturhistoriske håndværk. Mennesker har til alle tider og i alle kulturer bundet og tvundet med plantefibrene i blade, stængler og bark, som var tilgængelige i det landskab, de levede i.
Kurset starter med en kort gåtur rundt i klosterets landskab og hvor undersøger og samler forskellige planter. Blandt andet lind, nælder, lysesiv mm. Vi gennemgår metoder til at høste planterne og gøre fibrene klar til brug.
Og så skal der snos og bindes: Du får naturfibrene mellem hænderne og lærer at sno et to-tvundet reb/snor. Herefter bliver du introduceret til teknikken løbbinding og kan binde en lille skål eller kurv.
7. september: Plantefarvning og botanisk tryk
I landskabet omkring klosteret vokser et væld af urter, blomster og træer, som kan bruges til at farve tekstiler og give de smukkeste botaniske tryk på stof.
Planterne er som levende arkiver, der fortæller historien om landskabets udvikling. Nogle planter er hjemmehørende til netop dette landskab, andre er indført af munkene i middelalderen og forvildet ud af klosterhavens indelukke for at vokse ud i landskabet omkring.
Kurset starter med en kort gåtur i klosterlandskabet og klosterhaven, hvor vi fortæller historierne om planterne og samler ind plantefarvningen og til de botaniske tryk.
Og så skal farves og trykkes: På første del af kurset lærer du at farve stoffet med forskellige planter. Du lærer teknikkerne til at forberede tekstilerne inden tryk og klargøre farvebadene.
I anden halvdel af kurset skal vi lave de botaniske tryk. Vi eksperimenterer med farver og former, fordeler blade og blomster på stoffet og bunder dem i ruller, som dampes i en gryde over bål. Under denne proces vil planterne afgive deres naturlige farver til stoffet, som herved frembringer et smukt aftryk.
21. september: Uldfiltning
Uld har gennem tusindvis af år været et af de vigtigste naturmaterialer for mennesker. Uld kan både køle, varme, isolere og skærme af. Selv når det bliver vådt af regnen, beholder det sine mange egenskaber. Det kan omformes til et væld af produkter, lige fra tøj, sko og tæpper, til sejl, madrasser og beholdere.
Og så er uld et meget bæredygtigt naturmateriale. Uld er ikke energikrævende at producere sammenlignet med andre syntetiske materialer. Det er holdbart, kan modstå slid og nedbrydes naturligt over tid.
Kurset starter med en kort tur på klosterengen, hvor fårene går. Samme eng, hvor også munkene for over 500 år siden holdt får, netop på grund af uldens mange nyttige kvaliteter.
Og så skal der filtes: Du får den bløde og duftende uld i hænderne og lærer teknikken vådfiltning, Vi filter en lille kurv af den smukke uld. Kurvene får hver deres udtryk med forskellige farvenuancer og mønstre. Hvis du vil, kan du slutte den af med en hank i naturmaterialer. Undervejs bliver der også tid til at lære hvordan du karter ulden.
9. november: Nålebinding
Nålebinding er en af de ældste teknikker til at fremstilling af tekstil. Den er ældre end både strikning og hækling. Der er fund helt tilbage fra stenalderen. I vikingetiden og middelalderen blev nålebinding brugt til især huer, vanter, sokker og indlægssåler til sko. Nålebundne tekstiler er meget robuste, da de er bundet sammen af knuder og derfor ikke kan trevle op på samme måde strik.
Kurset starter med en kort introduktion til uld som materiale. Ulden er et af de mest bæredygtige naturmaterialer til fremstilling af tekstil, da det er både holdbart, kan modstå slid og nedbrydes naturligt over tid.
Og så skal der spindes og bindes: Du får ulden mellem hænderne og bliver introduceret til flere nålebindingsteknikker. Måske kan du nå at lave en lille håndledsvarmer. Du kan også lære at spinde entrådet garn på håndten og prøve at spinde på rok.