Velkommen i Klosterhaven

KLOSTERHAVEN

Træd ind i en verden af dufte og farver

Klosterhaven er et velduftende spisekammer både for mennesker og dyr. Honningbien ved det: Efter at have summet rundt i havens blomsterhav finder den endelig den lyserøde baldrian, hvor den finder næring i blomsterne. Den ved også, at med årstidernes skiften er klosterhaven i evig forandring. I efteråret og vinteren sænker roen sig, men næste forår og sommer summer det igen af liv.

Middelalderens klosterhaver

Vi ved ikke med sikkerhed, hvordan Esrum Klosters haver så ud, da munkene levede på klosteret. Men haver var vigtige for cistercienserne, og munkenes ønske om at leve afsondret fra omverdenen betød, at de måtte være selvforsynende.

De har derfor dyrket mange typer grønt, frugt og urter til at dække deres behov. Klosterhaverne på middelalderens kloster lå spredt ud over hele området og havde flere funktioner: Lægeurtehaver med medicinske planter, køkkenhaver og frugthaver til klosterets køkken, humlehaver til ølbrygning og fratergårdens have, som var et uderum til læsning og fordybelse.

Vild natur eller ordnede haver?

Når cistercienserne skal anlægge et nyt kloster, er det vigtigt for dem, at stedet er ubeboet og med natur. De anser den vilde natur som et sted, hvor djævlen huserer. Da munkene her i Esrum begyndte at anlægge klosteret, søgte de at skabe et sted tilegnet Gud – et paradis på jord. Paradiset blev skabt gennem munkenes hårde arbejde, tæmning af den vilde natur, udlægning af strukturerede haver, landbrug og tidebøn.

For moderne mennesker er naturen i Esrum og Nordsjælland nok ikke det, man vil betegne som ‘vild’. Men for cisterciensermunkene, der rejste hertil fra Frankrig, har det kolde nordsjællandske landskab måske virket temmelig vildt.

Et farverigt plantehav

Læs mere her
Abbey Garden - Esrum Kloster & Møllegård
Abbey Garden - Esrum Kloster & Møllegård

Farver, dufte, ro og fordybelse