Oplev landskabet til fods

Esrum Kloster & Møllegård er et godt startpunkt for både korte og lange vandre- og gåture i naturen.

Ture for alle

Om du er til kortere gåture eller en længere vandreoplevelse, så er Esrum Kloster & Møllegård et godt sted at starte. Du finder mange ruter ud og rundt i et landskab, som både rummer naturoplevelser og historier om de mennesker, der har været her før dig.

Hvis du er i tvivl om, hvilken vej du skal gå, kan du få masser af inspiration i Nationalpark Kongernes Nordsjællands inforum, der ligger i butikken.

Historien i landskabet

Munkene valgte at anlægge Esrum Kloster netop her, fordi landskabet er rigt på naturressourcer, som var vigtige for etableringen af klosteret. Efter munkene kom kongerne, skovbønderne og mange andre. Det varierende landskab med vådområder, skov og enge har derfor været med til at skabe liv og danmarkshistorie.

En hyggelig rundtur

1,5 KM: God for børn, gangbesværede og kørestolsbrugere

Denne tur starter ved Møllegården og snor sig gennem hasselalleen i cafehaven, ned i skoven og rundt om markerne, hvor du får en skøn udsigt til Esrum Sø. Ruten er nem at gå, og den giver børnefamilier, kørestolsbrugere og gangbesværede mulighed for at opleve landskabet på skøn vis. Stien er grusbelagt. Der er placeret bænke langs stien, så du kan tage et hvil og nyde naturen. Ruten er ikke markeret, men du kan se forløbet i Naturstyrelsens folder over ruter i Gribskov.

Hent turfolder her

Fra klosteret til Esrum Sø

4 KM: Gennem skov og enge

Turen starter ved Møllegården og går forbi klosteret, gennem skoven, ned over de langstrakte enge til bredden af Esrum sø og tilbage igen. I turfolderen kan du følge de tre tematiske spor med fortællinger om naturen, landskabet og historien om området. Hvert spor har forskellige nedslag på ruten, hvor du kan stoppe op og måske få en oplevelse med hjem.
Ruten er mærket med grønne pile i en hvid cirkel.

Hent turfolder her

En hel dag i skoven

10 KM: Vandrerute i Gribskov

Oplev natur- og kulturperlerne i Gribskov: På den 10 kilometer lange og varierede rute kommer du forbi urørt skov, lysninger og tidligere stutterivange, hvor kongens heste græssede. Fra Kongens Bøge går turen tilbage langs Esrum sø med kig til søens varierede fugleliv. Ruten er afmærket med gule prikker.

Hent turfolder her

Den nordsjællandske pilgrimsrute

Prøv den lokale nordsjællandske pilgrimsvandring fra Esrum til Tisvilde. Hele ruten tager et par dage at gå og fører dig gennem skov, forbi de to store søer Esrum og Arresø, og alle de små hyggelige landsbyer og kulturperler. Første etape på 11 kilometer går fra Esrum til Mårum. Undervejs står pæle med QR koder, som henviser til film om rutens seværdigheder.

I butikken ved Møllegården kan du købe det komplette vandrekort til Esrum-Tisvildevejen med guide til natur- og kulturoplevelser.

Læs mere her

Santiago pilgrimsruten

Fra Esrum til Spanien

Du kan i princippet gå hele vejen til det historiske pilgrimsmål Santiago de Compostela i Spanien, men du kan også starte med den del af pilgrimsruten, der går gennem Esrum. Ruten starter i Helsingør og går gennem Teglstrup Hegn via Gurre Kirke og Sankt Jacobs Kapel til Esrum Kloster. Herfra fortsætter ruten sydpå via Gribskov og Nødebo til Hillerød og videre ned over Sjælland til Tyskland via Rødby eller Fyn og Jylland.

Læs mere her