Oplevelser på klosteret
Velkommen indenfor
Esrum Klosters historie er kompleks. Bygningen rummer historier fra alle de liv, som har kaldt klosteret for hjem. Fra munkene til kongeslægten.
Livet på klosteret
Livet som munk i middelalderen både fascinerer og stiller spørgsmål; Hvem var munkene? Og hvorfor valgte de at dedikere deres liv til deres tro? Og hvad siger deres dedikation om moderne menneskers liv i dag?
Via lys- og lydinstallationer tager vi tilbage i tiden, til munkenes hverdag på Esrum kloster. Det store, lysende tidshjul er i konstant bevægelse. De gentagne skift i farverne fra solopgang til solnedgang, fra lys til mørke, symboliserer munkens liv i evig gentagelse og deres vekslen mellem bøn og arbejde.
Til tonerne af tidebønnerne bliver du inviteret ind i det allerhelligste: Til munkenes bønner og messesang. Følger du den stille hvisken på de mange sprog, der engang blev talt på klosteret, kan du fordybe sig i personlige fortællinger fra munken, abbeden og lægbroderen, der alle levede her.
Lys og lyd-installationerne er på stueetagen.
Rejs tilbage i tiden med Virtual Reality
Esrum Kloster var engang et af de største klostre i Danmark. I dag står kun én bygning tilbage. Det er derfor svært at forestille sig, hvor stort klosteret engang var.
Men hvis du tager et par Virtual Reality-briller på, kan du rejse tilbage til middelalderen og Esrum Klosters storhedstid. Du ser klosteret, som det ud dengang, går en tur gennem munkenes fratergård og lukkes ind i det store kirkerum. Til sidst svæver du op gennem kirkeloftet, flyver oppe over hele landskabet og får det flotteste overblik over Esrum Kloster.
Virtual reality-brillerne er på 1. sal. Læs mere om dem her.
Klosterkælderen: Menneskelige aftryk gennem 900 år
Oplev den stemningsfyldte klosterkælder, hvor vi fortæller om de mange liv, der har sat deres aftryk på klosterets historie og arkitektur. Gå på opdagelse i et hus, der rummer 900 år af vores danmarkshistorie.
I klosterkælderen kan du komme helt tæt på historiske artefakter, som mennesker gennem tiden har efterladt på klosterets område. Genstandene er små ekkoer, der vidner om de mange forskellige dagligdage, som er blevet udlevet bag de tykke klostermure.
Et spil om Reformationen
Du er i slutningen af middelalderen. Kirken er langsomt ved at tabe grebet om magten. Der hersker kaos, fordi munken Martin Luther har hængt 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Teserne er en kritik af kirkens syn på synd og frelse. Det bliver starten på en kamp mellem de magtfulde adelsfamilier, kongen og kirken om, hvad det vil sige at være ”rigtig” kristen i Danmark.
I dilemmaspillet er I en af de magtfulde adelsfamilier. I står midt i magtens og troens centrum og skal afgøre Danmarks fremtid. I bliver stillet overfor dilemmaer, og I må selv træffe de valg, som I mener er bedst for jeres familie og for landet. Historiens gang er lagt i jeres hænder. Dilemmaspillet er sjovest at spille sammen med andre, men det kan også godt gennemføres alene.
Spillet er på 1. sal.