Klosterets historie
En bygning fuld af danmarkshistorie
Esrum Kloster havde gennem hele middelalderen, fra de første munke kom hertil i 1151 og frem til midten af 1500-tallet, en stor magt i samfundet; både religiøs, politisk og økonomisk. Bygningen, der står tilbage, gemmer på utallige historier om menneskers liv gennem 900 år.
Franske munke kommer til Esrum
I år 1151 kommer en ny kultur til Esrum. Franske munke fra cistercienserordenen spreder sig over det meste af Europa, og Esrum er ét af de udvalgte steder. Området er som skabt til cistercienserne: De grundlægger altid nye klostre i afsides ådale, hvor naturen er rig på ressourcer. Cistercienserne får jorden af ærkebiskop Eskil af Lund. Han er optaget af at styrke forbindelserne til en af Europas mest succesfulde og magtfulde klosterordener.
Hvem var Cistercienserordenen?
Munkene på Esrum Kloster var cisterciensere. En orden, der opstår i Frankrig i år 1098. De udspringer fra en allerede eksisterende klosterorden; Benediktinerne. Cistercienserne ønskede at leve et regelsundet liv, der ud over bøn, også havde mere fokus på håndens arbejde. De levede under mottoet Ora et Labora – Bed og arbejd. De levede efter Benedikts regel – en bog med 73 regler for klosterlivet.
Klosterets storhedstid
Fra år 1151 og 400 år frem dominerer klosteret udviklingen af området omkring Esrum. Cisterciensere arbejder med den nyeste teknologi. De er dygtige bygmestre, landmænd, gartnere og møllere. De henter erfaringer hjem fra deres netværk i hele Europa og langsomt omformer de landskabet: De bygger det store klosterkompleks, graver damme og kanaler, opfører mølle og masser af værksteder.
Klosteret er magtfuldt og har forbindelserne i orden. Munkene kommer fra landets mægtigste familier. Abbeden af Esrum sidder ad flere omgange i rigsrådet og med jordbesiddelser, der strækker sig over 1/3 af Nordsjælland, er klosteret en både religiøs og politisk magthaver.
Kongen overtager klosteret
I 1536 ændrer reformationen på hele magtbalancen i Danmark. Den katolske tro skiftes ud med den protestantiske, og herved mister Esrum Kloster sin position i samfundet.
Kongen sætter sig selv i højsædet og overtager alle klosterets værdier, jord og ejendomme. Med et bliver han en meget rig mand. Nordsjælland bliver nu kongens private ejendom med udstrakte jagtområder, slotte, landbrug og fiskeri. Kongen fjerner tidligere tiders magtsymboler og river kirken og store dele af klosteret ned. Den sidste fløj, som står her endnu, omdanner han til kongeligt jagtslot.
Kongelige heste og mølledrift
Kongerne bruger Esrum Kloster til meget andet end jagt. En stor del af den kongelige stutterivirksomhed bliver lagt i Esrum, og de kostbare og eftertragtede Frederiksborgheste går rundt på vangene langs Esrum Sø. I 1717 flytter stutteriet til Frederiksborg Slot og et kongeligt dragonregiment, soldater til hest, flytter til Esrum.
Christian 4. bliver også inspireret af munkenes mølledrift. Han vil effektivisere den og tænker stort. Esrum Å bliver omlagt og landskabet ændres markant. Den tidligere å, som løb frit hen over engene, bliver nu styret ind i en helt lige kanal. Munkenes mølle på engen rives ned og en ny stor mølle bliver opført. Kongen sikrer sig selvfølgelig alle indtægterne fra mølledriften, og ingen andre må drive vandmøller på Esrum Å. Et par hundrede år senere bygges Esrum Møllegård, hvor butikken og Møllecaféen findes i dag.
Et hjem for mennesker og genstande
Flere forskellige statslige instanser rykker med tiden ind i den gamle klosterbygning.
Først den Kronborgske Distrikts regimentskriver, med magt til at dømme. I en kortere årrække indretter man fængselscelle i kælderen. I 1796 rykker amtsforvaltningen ind; En offentlig forvaltningsenhed, som står for at indhente to årlige skatteopkrævninger. Gennem mere end 100 år bor magtfulde amtsmænd med deres familier i huset.
Fra 1931 bruger Nationalmuseet bygningen som magasin for værdifulde møbler. Da 2. verdenskrig står for døren, sikres hele den østlige del af den øverste etage, så rummet kan bruges som bombe- og brandsikkert skjul for særlige dokumenter fra Det Kongelige Bibliotek. Filosoffen Søren Kierkegaards samlede værker bliver sikret her.
Bygningerne danner i en kort årrække efter krigen ramme om et mindre børneforsorgshjem og et flygtningehjem.
Oberstindens hjem åbnes for publikum
De sidste beboere er oberst og kammerherre Sonne og hans kone. Ægteparret er gode venner med Frederik 9. og Dronning Ingrid. Obersten dør desværre relativt tidligt, men fru Sonne opretholder venskabet. Fru Sonne bliver boende til hun er 100 år. Stuerne på 1. sal danner ramme om hendes liv, indtil stedet overtages af Frederiksborg Amt i 1996.
Frederiksborg Amt begynder en omfattende udgravning og restaurering. I 1997 åbner Esrum Kloster & Møllegård for publikum og drives i dag som en kulturattraktion, der gennem inspirerende kultur- og naturoplevelser ønsker at sætte et aftryk i gæsterne.
Vores formål er at inspirere til refleksion over tilværelsens relevante spørgsmål. Spørgsmål vi til alle tider har, stadig er og fremover vil være optaget af.